STUKADOREN

Pleisterwerk of sierpleister

Stukadoren, ook wel bekend als pleisterwerk of sierpleister, is een bouwtechniek die wordt toegepast om muren, plafonds of andere oppervlakken glad te maken, te egaliseren en af te werken. Het doel van stukadoren is om een strak en vlak oppervlak te creëren, zodat het geschikt is voor verdere afwerking met verf, behang of andere decoratieve materialen.

Het stukadoren van oppervlakken kan zowel binnen als buiten worden uitgevoerd. 

De belangrijkste stappen en aspecten van het stukadoren

Voorbereiding

Alvorens te beginnen met stukadoren, moet het oppervlak worden voorbereid. Dit kan inhouden dat eventuele losse delen of oude afwerklagen worden verwijderd, scheuren en gaten worden gerepareerd en/of voorzien van gaasband en in de meeste gevallen het aanbrengen van een voorstrijkmiddel.

Basislaag

Aanbrengen van de basislaag: De stukadoor brengt een eerste laag stucmortel aan op het oppervlak. Deze basislaag, ook wel de raap of dunpleisterlaag genoemd, zorgt ervoor dat eventuele oneffenheden worden weggewerkt en dient als basis voor de afwerking.

Afwerking

Na het aanbrengen van de basislaag wordt deze gladgestreken en vlak gemaakt. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan de stukadoor kiezen voor verschillende technieken (afhankelijk van de door de klant bepaalde afwerking). 

Afwerklaag

Keuze van afwerklaag: Dit kan zowel tegelklaar, behangklaar of sausklaar zijn maar ook decoratieve sierpleisters, zoals spachtelputz of betonlook bieden de mogelijkheid.

 

Vakmanschap

Stukadoren vereist vakmanschap en ervaring, omdat het een secuur werk is om een glad en gelijkmatig oppervlak te creëren. Het is belangrijk dat de ondergrond goed is voorbereid en dat de juiste stucmaterialen worden gebruikt om duurzame resultaten te garanderen.